Friday, December 31, 2010

ThE LaST DaY

 
    Sedar tak sedar , hari ni lah laz day untuk 2010 . Tak sampai 24 jam pun dari aku publish post ni kite dah nak menginjak ke tahun baru . Welcome 2011 . Sedih rase nak meninggalkan kenangan2 2010 . Segala susah senang , pahit jerih sepanjang 2010 akan tetap abadi dalam ingatan . Well , semua tu kan dah jadi part and parcel of my life . ;) HEE!

  Ouh , arini pun merupakan laz day aku berfoya-foya kat rumah . Esok dah nak balik U . =( Kuliah dah nak start macam biase . Habis dah cuti 2 bulan aku . Sob3 . Eh , kenape aku sedih ?? Ramai yang cakap , sepatutnye kena happy nak balik U . Nak teruskan perjuangan menggapai cita2 . * Hanya mampu mendengar..* BHAHAHA! 
   Sempena nak masuk tahun baru ni kan , tahun 2011 lagi . Chewah!! Orang lain semua dok pasang azam baru .   Haish !! Memang semangat abes ! Sometimes aku terfikir gak . Memang HARUS ke pasang azam bile nak menjegah tahun baru . Nah , i more disgusting question . HEHE! Bile fikir2 balik , semua ni bergantung pada individu tu tersendiri . Ade orang pasang azam ni sebab nak always make themselves updated on what their main purpose in that year . Bile adenye azam , secara tak langsung dapatlah meningkatkan momentum usaha dieorang sekaligus menghasilkan kualiti yang terbaik . Tak gitu ?? HAHA!
   Personally , aku pun ade pasang azam gak sebenarnye . Tapi , no need to be expose hear lah kan . Just keep it deep in my heart . AHAHA! Ayat tak boleh blah dowh . :p Dah , aku pun tak tahu nak tulis ape dah untuk coretan kali ni . So , Selamat tahun baru untuk semua teman2 . Semoga dengan kehadiran tahun 2011 ni dapatlah memberi kite lebih banyak kenikmatan berbanding our yesteryear , memberikan kita hasil yang terbaik dalam apa yang dilakukan , memanfaatkan nilai2 modal insan dalam diri kite , mendebitkan seberape banyak pahale and mengcreditkan sebanyak mungkin dose and whatsoever okeyh ! Insyaallah , kawan . 




p/s : Selami maksud ni " GUT IST NICHT GUT GENUG " =)

Thursday, December 30, 2010

TRON 3D @ ECM

  
   Yee haa !! Dah tengok lah weyh citer ni . Baru je petang tadi . HOHO! Aku pergi tengok kat East Coast Mall ( ECM ) dengan dua orang adik aku tu . Mule2 ingat nak tengok citer Tron Legacy yang biase je . Tapi jam pulak time on the way nak pegi ECM . Bajet nak sampai sane dalam area2 3.30 sebab citer stat pukul 3.40 . Alik2 sampai dah dekat pukul 4 . Memang nak tengok gile gaban citer ni punye pasal beli jelah tiket 3D . 3D pun 3D lah labuu . Lagi fun , meyh .


   Time beli tiket tu , aku yang pilih seats . Aku pilih seats area F . Tak nak lah duduk depan sangat en . Mau juling mate aku nanti . HAHA! And tak nak gak duduk belakang gile . Tak bes , ouh ! Takut wayang lain pulak yang aku tengok nanti . BHAHAHA! Lepas dah amik spek 3D masing2 , kiteorang pun masuk terus hall tu . Before nak tunggu citer stat , sempat gak lah snap2 pix . Tapi cam blurr je . * mmg lah pn , snap without flash *. Takut lah kalau ade flash disturb oranglain pulak .
   Tak lame lepas tu , adelah 1 family Cina ni duduk nearby aku . Ramai gak lah die angkut . Skali dengan kaum kerabat die masuk . *dalam ati : apsal kau tak angkot sekali dengan tok wan kau!* NGAHAHA! Mule2 tu ok je lagi kan . Tapi lame2 panas je hati aku ni . Haish !! Bising gilakk dowh , malaun2 tu . Grrr !!! Geram aku ! Haiyya , lu olang bikin ini panggung sama itu pasa malam maa . Wa manyak geram sama lu olang . Wa taw lu olang pandai bace itu tulisan iklan . Tapi , ta paya bace kuat2 meyh . Wa lagi pandai bace lollll !! Chiseng punya olang . :p


   Best memang best citer ni . Padat dengan aksi2 yang menarik gak lah . Scene favourite aku time racing moto tu . Perggghh !! Terbaiklahh ! Rase nak grab je sbijik bawak balik rumah . KUIKUIKUI . Tapi kan , yang macam tak brape nak best nye spek 3D dielah . Besar lah weyh . Hopefully GSC boleh lah sediakan spek yang adjustble next time . Rugilah bayar tiket mahal2 cam tu . HUHU! So , bagi siape2 yang belum pergi menonton citer ni dipersilakan lah pergi . Movie ni rilex2 je . Tak de lah berat sangat nak diterima otak .
 For those yang bakal watch diz movie , selamat menonton diucapkan . Adios amigos ! =)




p/s : pilih seat yang baik2 eh . Jangan sampai pilih seat dalam cinema tapi rase macam kat night market . HEHE!

SaNjuNgAN BuaT HaRiMaU MaLaYa

 
  Alhamdulillah , akhirnya piala SUZUKI AFF 2010 telah berjaya di genggam oleh pemain2 MALAYSIA . Congrats , boys ! You are fantastic ! Gile2 terharu bile tengok players MALAYSIA menjulang piale tu . I am proud to be MALAYSIAN . =) Rase nak menangis je time Safee buat gol tu . Bukan senang ouh , nak jaringkan gol dalam keadaaan yang penuh tekanan cam tu . hebaak mu abe weyh ! HAHA! 1 advantage buat MALAYSIA bile berjaye pecah gawang INDON . Tapi , gawang MALAYSIA pun kena pecah gak . 2 kali lagi . Alah , lex2 je dah . Bagi jelah dieorang chance kan . Dah memang terang lagi bersuluh dah memang MALAYSIA menang . So , apedehal ?? 


   Defend MALAYSIA pun boleh tahan hebat . Berjaya je selamat kan bola yang di asak gile2 dari pemain INDON tu . Lets give them a big applause .! Rase geram gile tengok si Bambang dengan Nasuha tu mengasak . Agak kasar , kott . Huh! Anyway , MALAYSIA patut bersyukur dapat Goal Keeper yang cekap macam APEK @ KHAIRUL FAHMI taw . Ni fevret player aku ni . Suke gile2 lah kat mamat Klate sorang ni . Oppss , tak boleh nak komen lebih2 sebab takot awek die marah pulak nanti . * aku dah jadi follower awek die , LOL! *


Unrivaled coach !
   You know what , i almost fainted bile tengok INDON buat penalti tapi tak gol tu . * This is serious . Never serious than this * HEHE! Lega + seronok + bahagie + bangge , alah semua ade lah senang .! Mase tu memang salute abeslah kat APEK . Ololo , untungnye aku awek die dapat die . ;) Aku sampai menjerit kot , mase INDON tak jadi gol tu . Nasib baik tak kene marah dengan mak . HEE! Sori memekak mak . Semangat2 !! At last berjaye gak Team MALAYSIA bergelar juare . Hepy sangat2 . Stratergi Rajagobal yang memilih untuk mengetengahkan banyak pemain2 muda memang harus diberi pujian . Its worthit . Great job , coach ! :)


   AFF SUZUKI CUP 2010 , sebuah kereta dengan wang USD 100 , 000 . 00 notes ! Whoa !! Banyak tu . Macam2 boleh buat . Mengikut anggaran aku , setiap pemain maybe dapat dalam RM 16,521 . 73 . Wahh , bukan sikit2 jumlah tu . Tapi kalau nak compare dengan komitmen yang all players dah bagi sebelum semasa dan selepas lawan tu memang they deserve to get it pun . Lastly , congrats again for pejuang2 HARIMAU MALAYA . Two thumbs up for exciting match tonight . Dan terima kasih yang tak terhingga kerana telah berjaye mengangkat martabat MALAYSIA menjadi setaraf dengan negara2 Asia lain . 

  
  

Monday, December 27, 2010

GoMo MALAYSIA GoMO ! !

   Alhamdulillah team MALAYSIA kesayangan kite berjaye menewaskan team Indonesia dengan 3 - 0 . Cayalah MALAYSIA !!! Proud to be Malaysian . 2 gol telah di sumbat oleh Mohd Safee Mohd Sali pada minit ke 59 dan 71 . Satu lagi gol hasil daripada Mohamad Ansari di minit 67 . Walaupun Malaysia bolehlah dikata kan menang besar gak kan , tapi ade jugak yang tak bestnye . Ape lagi , pasal isu laser tu lah . Isu macam ni sepatutnye tak boleh berlaku . Hanya masyarakat yang mentaliti di kelas ke - 3 je selalu menggunakan taktik2 kotor macam ni . Sedih jugaklah kan , bile aku usha page blogger2 Indon tu semue nye dok mempertikaikan isu ni . Dieorang pakat nak boikot final 1 tu . Siap gune propaganda " GANYANG INDON MALAYSIA " lagi . Aku tak kesahlah kalau dieorang nak ungkit pasal gol pertama tu . Memang dah trang tang tang dah ade gangguan laser kat mate si Markus tu . Tapi untuk gol ke - 2 dengan ke 3 tu tak de dah eh . Tak payah nak gebang lebih2 sangat lah . ! Huh ! *ter emo jap* HAHA!
fevret player aku . *apek*
   Watever lah kan . Act , aku buat post ni bukan nak citer pasal isu2 yang hangat ni . Just nak story macam mane suasane kat stadium rumah aku time bola tu . Aku tak de lah pulak sampai pergi tengok kat stadium tu , weyh .. Tengok kat rumah je dah . Bukan ape , malas nak tolong tambah jam kat KL tu . BHAHAHA! *ayat poyo..* Walaupun dekat rumah aku ni ade 6 orang je penyokong Malaysia , tapi riuh nye kalah 600 penyokong dah . HAHA! Gile punye gamat lah ! Mase first gol yang Indon buat tu , macam dah nak pecah dah TB rumah aku ni . Terkejut + tak puas hati punye pasal . Tapi , tibe2 bertukar jadi gelak besar pulak bile refree cakap offside . KUANG3 . Buang tenage je .
Hero Malaya . HAHA!
   Asal Malaysia sumbat gol je , kiteorang tepuk bagai nak rak ! Bagai halilintar membelah bumi . Eceh , unsur hiperbola lah pulak .HEHE! Seronok gile masing2 . Rase macam nak telan je TB aku yang 32 " tu . TB kecik je . Beli TB besar2 , bukan ade muke aku keluar pun . So , rugi je beli besar2 . KAHKAHKAH. Puas hati dowh , tengok MALAYSIA main malam tu . Corak game pun mantap ! Defend Malaysia memang superblahh ! ! Geram je tengok muke Muslim . Maintain cool , beb ! *wink2* Anyway , congrats untuk MALAYSIA team , okeyh . Keep it up ! Hope , MALAYSIA akan pertingkatkan lagi prestasi permainan lepas ni . Especially 29/12 ni . Kite pinjam jap propaganda Indon eh mase lawan nanti . " Ganyang Indonesia " HAHA! suke2 hati aku jelah . Lastly , gudluck untuk MALAYSIA dalam perlawanan seterusnye . MALAYSIA BOLEH ! ! Semoga dapat mengecapi gelaran johan Piala AFF SUZUKI bagi tahun 2010 ni sekaligus mengulangi sejarah negara untuk beberapa puluh tahun yang lepas . GOMO MALAYSIA GOMO !! 

   

Saturday, December 25, 2010

CoNTesT WeYh . .

 Yee - haa , ade contest lah . ! Fashion contest gitu . HAHA! Mekasih banyak sangat pada CIK ALIN sebab dah TAG aku untuk contest ni .

Jujur dowh , aku mane lah reti fashion - fashion ni . Aku ni dah la jenis simple + sempoi je . Tak de pulaklah nak fikir fashion - fashion sangat ni . Kelakar pulak bile kene TAG kat contest ni .
Anyway , aku try the best lah untuk mengEDIT picture aku kan . Hope kau suke and aku dapat menanglah contest tu . HUAHUAHUA ! Chek diz out , beb !

Aku punye fashion ala2 Xmas gitu . HOHO!

Nak TAG sape eh kali ni ??  
Sape - sape jelah yang berminat ye . Kalau rase - rase nak test hebat mengedit ke tak , di persila kan lah grab diz contest , okeyh ! :)

ThE PrECiOuS tHiNg iN My LiFe

-yani-qilah-fatin-zati-time prep ni
   Bile dah masuk Universiti , mesti kite rindu balik dekat zaman sekolah menengah kite kan . Time kat sekolah dulu , aku paling rapat dengan QILAH , FINA , FATIN , FADLUN , YANI . Yang lain pun aku rapat gak . Tapi yang ni gile2 rapat lah , bhai .! HOHO! Almost 5 tahun weyh , kite satu kelas . Nak2 nye QILAH and FINA . Dulu time form 1 , kau selebeb jep . But now , mak aii dah jadi diva divana UPM . BHAHA! Perangai seko2 mase form 1 alahaii tak payah nak cakap lah . Abes semue tak matured . *termasuk aku sekali* Pantang ade mase terluang sikit , ha mule lah sesi air mate melimpah . Menangis HOMESICK punye pasal . Padahal , appa dengan amma tak lari mane pun . Tak gitu , Qilah ? HAHA!


Klazmate form1 . Geng mude2 dulu . HAHA!
   
   Mase form 1 , kiteorang ditetapkan kelas ikut bahasa asing yang kiteorang dapat . Time tu , ade 3 kelas . Kelas Smart , Brilliant , Perfect ( Kelas follow name skolah , SBPIT ) . Kelas Smart dengan Brilliant untuk budak2 Bahasa German and kelas Perfect untuk budak2 bahase Jepun . Rindu lahh nak pergi kelas German belajar dengan Herr Asyraf lagi . HAHA! Padahal , selagi boleh mesti nak cari alasan skip kelas German . Dah lame tak kene ayat power Herr . " eh kau , Tipah!" , "Minah , geng kau mane ?" , "Kalau kau tak nak , ha mak kau , naik motor tak pakai bla bla bla" , "kau kapochi , sini kejap ." , "hoi ayam , dengar sini aku cakap!" . 5 tahun kene ayat ni , memang tak de efek langsung dah . Kalau dulu2 , geram gaklah . Lame2 , dah kebal . Tu belum test ayat Sensei , lagi da 'boom . Nasib baik tak amik Jepun . KUIKUIKUI.
Qilah with Fina
malam laz.time jamuan klaz.
   Yang paling heaven gile bile time form 4 . Kiteorang stay in the same class . Jadual time tu memang TERBAIK lah! Lepas lunch free gile kot . Tapi bukan nye reti nak study pun . Boleh pulak melepak kat bilik Badan Perwakilan Pelajar ( BPP ) kat sebelah kelas kite . Kalau lepak2 siapkan homework macam budak lain tak pe gak . Ni siap baring golek2 lagi . Ewah3 . *chop , semua watak berkenaan tu refer kat aku je . dieorg semua rajin2 * Bile kelas addmath dengan Cikgu Yati ha , mule lah cuak masing2 . Kene pancung maut cikgu tu memang konfem A+ terus addmath . WAKAKA. Sebab aku tak penah kena la , tak A+ addmath kott . =(
-geng2 UPM + Atek-
   Yang paling tak boleh blah , bile time orang bace Yassin malam Jumaat uh . Boleh pulak pergi usha orang tidur . Sampai nak pecah perut kau orang gelak kat budak2 yang sengok2 tu kan . Sioot je . Bile time kite pulak sengok2 , maw kene tempeleng AGUNG sape yang gelak2 tu . HAHA! Ingat lagi dowh , bab2 muke makan memang muke kite lah paling advance . Tak payah cakaplah advance tahap ape kan . Sampaikan kalau abang rompong tu lambat angkut nasi je siaplah kene hujan pok pek2 kite . Datang makan je awal , tapi nak angkat kaki lambat sekali . Nak2 nye bile waktu supper . Alahai , sampai kalau boleh mak cik dema tu nak ofer penyapu suruh tolong die kemas2 dema nak tutup dah . Ade sebab kan kite buat cam tu . Sebabnye , nak skip halaqah Al-Mulk . Ish3 , hudoh bebenor perangai .
ni Fatin.Budak 4 flat mtrx Penang uh :)
   Kalau bab2 melepak ni pulak , memang dorm aku lah jadi mangse kan . HEHE! Mane lagi kalau tak P15 . Budak2 dorm aku redha jelah . Dah Ketua Dorm ( KD ) die si FATIN tu . KD aku jugaklah kan . Sebab die dari form 1 satu dorm dengan aku . Nak try tengok tingkap pecah gune jeritan ? Ha , kau buatlah si FATIN tu menjerit . Berderai punye lah !! Dorm aku lah surau , dorm akulah dema *malas turun dema suruh orang tapaukan* , multipurpose lah senang citer dorm aku tu . Sampai kene aim dengan BADAR , ouh ! HAHA! Kelakar je . Bile stay up pulak , memang macam2 gaye lah keluar . Baring kat tempat iron ruang legar lah , stay up tepi kolam sampai time sahur ( tu time PMR ) , bentang tikar tepi tangge lah . Macam - macam ada . Semue semangat nak belajar . Bagus2 . HEE!
wali band - yunk
   Yang sweet gile kan , kite kalau buat jahat mesti berjemaah . BHAHA! tak kire lah . Ponteng prep ke , balik prep awal ke , skip Al- Ma'thurat ke , semayang isyak awal senyap2 , cilok makanan lebih kat dema , skip riadah , banyak lagi lah weyh . Tak muat nak mention kat sini semua . Mentang2 lah tok wan masing2 pesan buat jahat jangan sekali , terus beratus kali kite buat . Ni betul2 mengikut seruan ni . Kalau dalam kelas pulak , every year mesti ade lagu akan jadi lagu tema kelas . Pantang cikgu tak masuk , siaplah komputer dalam kelas tu . Lagu femes kelas kite time form 5 tak silap aku , lagu YUNK - Wali Band . Memang dah macam sakai lah kelas 5 Intelligent tu jadinye . Dok ulang lagu tu beribu kali pun tak bosan . Sambil dengar , sambil sumbat Choki - choki . Tapi , bile exam fever pandai pulak play lagu nasyid je . Ececeh , ni kes takot dapat result lah ni . *kat sekolah , bile result exam keluar akan ditampal di board akademik . Memang malu setepek lah . 1 sekolah boleh tengok result yang KUCINTAEK tu . HAHA! *
-fina-qilah-zati-fadlun-namad-kat TC.abes celebrate besday.
   Aku gembire sebab dapat habiskan sisa - sisa zaman remaja aku ( remaja sampai umur 21 je ) bersame kau orang . Tanpa kau orang suram lah edop aku . No rainbow anymore , gurls . Sekarang semua nye dah berjauhan . Nak lepak2 macam dulu dah susah gile2 . Cuti pun tak same . Cehh! FINA QILAH dengan FADLUN tak pe lagi . Kau orang satu U . Kos pun same dekat UPM uh . FATIN dekat Matrikulasi Pulau Pinang . YANI pulak belajar kat Matrikulasi Gopeng .*sory yani , tak jadi masuk matrik gopeng same2 dengan kau . Aku nak tukar opsyen . Tak maw edop dengan sains dah . Sory sangat2 , dear* Tak pelah kawan , kite tunaikan lah tanggungjawab yang ade dekat bahu kite dulu ye . Nanti ade rezeki kite boleh jumpe lagi . Sumpah sedihh bile ingat time celebrate birthday aku dengan qilah ( sebab birthday kami same date ) kat rumah aku dulu yang sekali dengan NAMAD. Nak sangat mase tu kembali . Time tu jugaklah kite check result UPU kite kan . Selok gile bile masing2 dapat tawaran yang first choice mase isi dulu . Alhamdullilah . .
   No matter what , kau orang tetap THE PRECIOUS THING IN MY LIFE . Duduk same2 kat hostel dari form 1 till form 5 kite semua dah macam adik beradik . Time tu , lagi rapat dengan kawan dari family . Ape2 masalah , kawan tahu dulu baru family . Thanx sebab selalu ade di saat susah senang aku , kawan . :) Aku mintak maaf banyak2 kat kau orang kalau selame ni aku ade TERGURIS hati kau orang .*Ayat aku kan macam PUAKE sikit * AHAHA! Kadang2 aku pun tak perasan yang aku melukai hati orang yang aku sayang . I am not perfect . Sorry for that , buddies . Lastly , aku nak kau orang tahu yang aku sayang kau orang semua sangat2 . Kalaulah esok Malaikat Jibril datang cabut nyawa aku , aku nak kau orang tahu yang aku tak pernah menyesal kenal dengan kau orang b'coz kenangan terindah dalam hidup aku tercipta bile kite bersame . Andai diberi kan emas permata , ku pilih senyuman mu . .chewahh!!


Kelas 5I with Herr Asyraf




Ladies 5I.Ni time malam busana kan.?


p/s : aku dedicate kan lagu sahabat dari Aizat untuk kau orang .

Friday, December 24, 2010

Di TaG LaGi LaHH

Anyway , thanx for my lesong sebab TAG zati . Tapi sory lah dear sebab lambat settle down TAG awak ni . Hihi . Nak tahu sape lesong aku ?? Ouh , kejap2

Tarar ! My Lesong = Amirah Azize

 Kite kembali semula pada 30 soalan yang perlu dijawab

1- Bekas kekasih saya adalah :
Oppss . . Susahnye soalan ni . Pass soalan lain lah . WAKAKA!

2- Saya sedang mendengar bunyi :
My heartbeat lah . Efek berdebar jawab soklan 1 tadi . HEHE!

3- Mungkin saya patut :
Taip cepat2 . Biar cepat setel semue ni .

4- Saya suka :
Bila hangout dengan kawan and gelak besar2 sampai tak ingat dunie . BHAHAHA

5- Sahabat - sahabat baik saya :
Is the best things in my life :)

6- Saya tak paham :
Kenape banyak sangat kes buang bayi sekarang , ek ? Kau orang tak de hati + perut +otak dah ke ?? Haish !!

7- Saya kehilangan :
Handset SE yang baru dibeli beberape bulan je . Rumah ade malin masuk , LOL ! 

8- Ramai yang berkata :
" Zati , kau suke makan ape ? " Tak payah tanye lah , weyh .. Yang F.O.C tu lah fevret aku . :p

9- Makna nama saya :
Nure ' zzati ---> Cahaya Kegemilanganku . 
Gemilang kah aku ? HAHA! in progress , okeyh  =)

10- Cinta itu adalah :
An extraordinary feeling . Tak taw nak explain panjang2 cam mane , daaa

11- Di sesuatu tempat seseorang sedang :
Bermain game sampai mate tak berkelip langsung . Tu lah keje adik aku . HEHE!

12- Saya akan cuba :
Berikan yang terbaik dalam setiap apa yang bakal dihadapi ! * positif , bebeh ! *

13- Ayat SELAMANYA membawa maksud :
Ape ek ?? Ingat aku kamus bergerak ke ape ? HAHA! Selamanya ni lebih pada something that never fade , kott

14- Telefon bimbit saya :
Selalu lupe letak kat mane . Nampak sangatlah handphone aku , selalu terabai . HUAHUAHUA.

15- Bila saya terjaga dari tidur :
Terus tengok jam kat dinding bilik . Kalau still awal , HARUS sambung tidur balik .

16- Saya paling meluat apabila :
Jumpe orang yang hipokrit . Muke decent tapi perangai nonsense baik tak payah doh ..

17- Pesta / parti adalah :
Wahh , apekah itu ? HIHI! Aku tak pernah lagi lah berparti2 ni so , aku tak taw nak dscribe over2 . Pesta ni event yang di organise untuk have fun kott. :p

18- Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah :
Ayam - ayam yang aku ternak dalam farmville . Cute2 , ouh ! KUIKUIKUI .
p/s : bukan bapak ayam taww ..!!

19- Peringkat umur yang paling menyeronokan bagi saya ialah :
Kanak - kanak kott . Memang nakal gile lah time kecik dulu . Show abes ! Sehari tak kena marah , tak sah .

20- Hari ini :
Hari Jumaat . Esok Hari Natal . So , Merry Xmas lah pada member2 aku yang celebrate tu .

21- Malam ini saya akan :
Tidur kenyang - kenyang . * BM chaos , LOL ! *

22- Esok pula saya akan :
Pergi membeli - belah barang2 nak angkut balik U . Minggu depan dah nak balik lahh . Abes dah cuti aku . Sob3

23- Saya betul - betul ingin :
Menjadi seorang yang berjaya sekaligus balas jasa parents aku balik . Mak abah , wait aaaaa . . .

24- Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini :
Alah , tak sempat nak lihat pun . Tergesa - gesa bangun sebab ade orang datang rumah . Terkejut beruk . Ha , amik kau .!

25- Pusat membeli belah atau arked permainan :
Of koz lah pusat membeli belah . Boleh pusing2 sampai penat . Hudoh benor lah kalau aku yang dah tue ni dudok kat arked menan tu .

26- Makanan Barat atau Jepun :
Alahai , makanan Melayu je dah . Terbaik dari ladang lagi !! 
p/s : tapi kalau dah lapar tahap dewa tu , ape pun sumbat gak . HAHA!

27- Bilik yang terang atau gelap :
Biasebiase sudah . .

28- Makanan segera adalah :
3S . Simple , Sedap yang penting Sev2 . HOHO!

29- Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang :
Nice to know you . :)

30- Siapa yang anda mahu tag ?
Siapa - siapa sahaja lah yang sudi di TAG untuk jawab soalan2 ni kan . Yes , you may lah kawan2 .

Thursday, December 23, 2010

I MiSs My ZeALoUs 92 HeLL MucH

name batch aku lahh

   Zealuos 92 tu ape ?? Ok , meh sini aku terangkan . Zealous 92 ni name batch aku mase sekolah kat SBP Integrasi Temerloh dulu . Dah memang jadi tradisi sekolah SBP , setiap batch @ form mesti ade name batch sendiri . So , lagi senang lah kan bile ade sistem macam ni . Zealous 92 dianggotai oleh 128 orang ahli . Tu yang rasmi . Kalau tolak tambah yang dah keluar ade ramai lagi . HAHA! Dah macam2 kenangan yang kami lakarkan bersame sepanjang 5 tahun kat sekolah tu . Semua tu dah jadi sebahagian dari sejarah hidup masing2 . Gembire sangat2 sampai tak tahu nak cakap macam mane dah bile i am apart of this batch ;)

very proud with this acchievement , guys ;)
"Ranking SBPI Temerloh dalam ZON Timur (Pahang/Kelantan/Terengganu ) : Bahasa Inggeris : 10/13 Bahasa Melayu : 6/13 Biology : 3/13 Fizik : 1/13 Kimia : 1/13 Lukisan Kejuruteraan : 1/9 Matematik : 5/13 Add. Math : 2/13 Sejarah : 5/13 Teknologi Kejuruteraan : 1/9 PQS : 3/4 PAI : 1/13 PSI : 1/4 Tahniah utk Zealous.....TERBAEK! " ni petikan dari status Cikgu Amri @ Cikgu fizik and Biology kite @ GC ( guru cemerlang ) Fizik . Sori curi ye , cikgu . HEE!
   Rindu lah nak gelak2 macam dulu lagi dengan korang semua . Kalau dulu boleh la nak tengok masing2 gelak sakai gile sampai tak ingat dunie . But now , its different . Kite semua dah ade focus yang tersendiri yang perlu digapai . So , no more gelak2 macam tu dah kan . Hurmm , , sedihnye .. 
   Bile fikir balik , aku rindu gile kat Zealousian in every aspect lah . Dulu , setiap kali solat fardhu mesti wajib jemaah kat surau ( eventhough ade gak yg sodorm sbenarnye .HAHA! ) sekarang bile dah masuk U , semua tu dah depends kat diri kite sendiri . Macam kat U aku , masjid jauh dari kompleks so aku pilih untuk solat dalam bilik jelah . Tiap2 hari Khamis malam Jumaat kite bace Yassin same - same , potong line kat DEMA ( dewan makan ) same - same , attend kelas chemistry dari pagi sampai 6 petang with Cikgu Aisyah Peong , pergi belajar dengan GM ( guru muda ) tiap2 malam , take turn mase nak iron ,beratur tunggu toilet and shower , kene kawad and checking setiap school days kat Dataran Uhud tu , Prep same2 , organise event besaw2 bersame , pujuk2 HEM mintak outing lah , lepak dalam bilik TV ramai2 * especially lepas abes PMR dulu la . Lepak senyap2 takut kantoi dengan warden sebab nak tengok cerita DOOM punye pasal . HUAHUAHUA . Seronok kan semue tu .
   Macam2 masalah lah yang datang menimpa batch kite , tapi semua Zealousian maintain cool je . Wah , terbaik lah semua !! Yang paling sweet nye , memori kite sambut Hari Raye AidilAdha together . Fresh lagi dalam otak aku ni , weyh . First time kot aku celebrate raye tanpa family kat sisi tapi , bersame teman2 seperjuangan yang sedang pulun habis - habisan untuk paper SPM time tu . Terkenang - kenang lagi kite solat sunat raye ramai2 kat masjid kampung tu . Ha , maw terkejut orang kampung tu tibe2 tengok 2 rombongan bas sampai nak join solat . Melopong mulut mak cik pak cik tu semua . HAHA! 
   Selalunye , bile malam sabtu mesti havoc gile . Pergi shoping burger kat gerai KOOP tak pun melantak nasi lemak Ustaz Shai kat gerai BADAR . Yang paling tak boleh blah , time berebut nak chop komputer dalam kelas . Sebab ape berebut , sebab nak bikin kelas jadi wayang . HAHA! Pasang movie , tutup lampu dengan segala tingkap bagai jadilah wayang .! Yelah pun kan , bukan selalu pun kite dapat stay back kat rumah . Sebulan sekali je dapat balik . Tu pun untuk hari Jumaat , Sabtu and Ahad . Sekejap gile ! Mane sempat nak jenguk cinema .
   Detik2 kite bersame mase program BTN ( biro tata negara ) yang dekat Kem Chermekus , Chekas tu pun best gak . Tapi sory lah bagi student2 cemerlang yang pergi perfect scor tu kan . Tak sempat nak merase . 4 hari duduk kat kem tu without buku , perggghh!! Memang heaven lah , aku cakap . Macam2 aktiviti tersedia untuk kite . Tapi semuanye more to nasionalisme punye spirit lah kan . Anyway , memang fun gile lah ! Dapat main flying fox , jungle trekking , mandi sungai , pesta buah ( sampai kering pokok buah rumah fina kite balun ) AHAHA .
   Saat - saat yang paling sedih bagi aku , mase nak balik lepas abes jawab paper SPM . Paper ape ek last budak sains tulen jawab ?? Emm , Chemistry kot tak silap aku . Budak sains tulen abes first compare dengan budak sains teknikal and sains agama . Mak aii , tuhan je tahu macam mane beratnye hati aku untuk melangkah tinggalkan sekolah tu . Dalam otak aku , aku fikir bukan senang dah nak jumpe 1 batch lagi lepas ni . Masing2 bukannye tinggal dekat2 . Serate pelosok dekat Malaysia ni ade wakil . Memang kalau ade rezeki lah baru jumpe balik nampaknye . Untuk lalui saat2 getir tu , dekat 1 tong drum air mate gak dah aku keluarkan .Pilu sangat bile dah sampai kat rumah . Tak de dah suare2 dan gelak ketawa sahabat2 aku . ='(



Add caption
   And now , semua tu dah bergelar SEJARAH . Sejarah yang akan abadi untuk selamanye . Pasti !! Kawan2 aku semua nye sedang giat mengejar cita - cita . Meneruskan perjuangan hingga ke Jordan , Cairo , Kanada , Ireland , Autralia and etc .Ade yang bakal bergelar seorang doctor , pharmacist , engineer , accountant , teacher , lawyer , macam2 lagi lah . Alhamdulillah , rezeki Zealousian sangat baik sebab semua berjaye melanjutkan pelajaran ke menara gading . Untuk 10 tahun akan datang tak mustahilkan kalau hospital2 dan klinik pakar yang ade kat Malaysia ni menggunakan khidmat kawan2 aku . Dan tak mustahil jugak untuk negara kite mengupah peguam yang tersohor produk dari sekolah aku untuk membela maruah negara serta tak hairan jikalau nanti bangunan2 yang tersegam indah di bumi Malaysia ni di cetuskan dari idea rakan2 aku . Kenangan2 lalu dah banyak mengajar kite untuk jadi lebih matang bagi menempuh hari2 yang mendatang . Korang semua lah anugerah terindah dalam hidup aku . Semoga kite akan bertemu lagi suatu hari nanti . Insyaallah . Selamat maju jaya , teman2 ku sekalian . . .
   
Gdlark kawan2 yg fly tu ..




   




Tuesday, December 21, 2010

10 FaKTa MeNaRiK CoCa - CoLa

"
   Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang
dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta
laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola.





   Di dalam kebanyakan negeri di US, kereta peronda lebuhraya akan
dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya
apabila berlaku kemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu,
Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah
mereka guna?

Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :

1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan
hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. 

2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan
biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan
hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan
gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan
boleh tak?





3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome
: Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya
karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat
bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta
merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan
setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam
biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. 

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/melekit ? Celup tuala dengan
Coke dan lap.Pasti bersih. 

8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia
boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. 





   Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang
lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit
osteoporosis.

   Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki,[
bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan
tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya". Lori
tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori
tu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori
tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus
2 sebab hakisan/karat.

9. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci
bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat
overhaul ni!


10. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try
bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti
termuntah tapi tambahkan citric asid, mesti muka tersenyum. Tambah pula
dengan ais!. Wahh! Rasa cam minum Coke berperisa kopi. Asid tersebut
akan bertindak terhadap lidah untuk memberi signal kepada otak bahawa
air yang diminum tidak berapa manis. Lidah ngan otakpun kena tipu.
Semua minuman ringan menggunakan asid yang sama. Tak kiralah Pepsi.
7-up, Drinho, Yeos, Milo, F&N dll. Sama jer!





   Coke membawa maksud dadah Cocaine. Asal minuman Coke adalah dicipta
untuk menghilangkan rasa letih dan mengkhayalkan untuk para pekerja
buruh. Cam candu masuk China dulu. Antara isi kandungannya adalah
ekstrak dari daun coca [cocaine] dan kacang Cola. Tu yang mai perkataan
CocaCola tu.

   Cuba rendamkan gigi [gigi yang patah ker tapi kalau nak rendam gigi
dalam mulut tu pun boleh gak] dalam satu mangkuk Coke, pasti gigi tu
hilang/lebur dalamasa 24-49 jam. Yang mana sakit gigi, try cara ni,
kot-kot gigi tu bleh hilang!

   Kalau anda tak suka minum kopi tapi suka sangat minum Coke, sama
jer! Anda minum Caffein, bahan yang sama dalam 2 minuman tersebut.

   DiIndia, negeri Andhra Pradesh dan Chattisgarh secara spesifiknya,
para peladangnya menggunakan Coke sebagai semburan untuk membunuh
serangga perosak dalam ladang kapas dan cili mereka. Jadi racun
seranggalah pulak. Saper ada tanam pokok cili kat rumah tu, semburlah
Coke untuk bunuh serangga. Cili tu rasa pedas manis berperisa coke kot?
Cubalah!

   Jadi, sambil-sambil kita minum Coke tu, bolehlah pada masa yang
sama cuci cermin kereta, cuci baju, buka nat skru, cuci tandas , sembur
serangga dll. Rupa-rupanya Coke ni boleh dibuat bahan gantian emergency
jika bahan cuci/pelincir/penghakis habis kat rumah. Semua fakta diatas
anda boleh cuba sendiri dirumah jika tak percaya. 

RicHeST MaN Di MaLaYSiA

Senarai Orang Terkaya di Malaysia 2010 Menurut Majalah Malaysian Business

1. Robert Kuok $10 billion (Kuok Empire, Shangri La, Wilmer International etc)
2. Ananda Krishnan $7.2 billion (Maxis, Astro)
3. Lee Shin Cheng $5.5 billion (IOI Group)
4. Teh Hong Piow $3.5 billion (Public Bank)
5. Lee Kim Hua & family $3.4 billion (Genting Berhad, widow of late Lim Goh Tong)
6. Quek Leng Chan $2.4 billion (Hong Leong Group, Guoco Group)
7. Yeoh Tiong Lay & family $2.1 billion (YTL Corp)
8. Syed Mokhtar AlBukhary $1.8 billion (MMC, Johor Port, Malakoff)
9. Vincent Tan $1.3 billion (Berjaya Group)
10. Tiong Hiew King $1.1 billion (Rimbunan Hijau)
11. Azman Hashim $700 million (AmCorp Group, formerly Arab-Malaysia)
12. William H. J. Cheng $660 million (Lion Group, Parkson)
13. Lee Swee Eng $495 million (KNM Group)
14. Ong Beng Seng $470 million (Hotel Properties Ltd, Natsteel)
15. Lim Kok Thay $345 million (son of late Lim Goh Tong, Genting Berhad)
16. Vinod Sekhar $320 million (Petra Group, known for its Green Rubber Global)
17. Lee Oi Hian $300 million (Kuala Lumpur Kepong or KLK)
18. Yaw Teck Seng $295 million (Samling Group)
19. Anthony Fernandes $290 million (AirAsia, Tune Hotels)
20. Mokhzani Mahathir $285 million (Kencana, authorized Porsche importer son of former permier Mahathir)
21. Kamarudin Meranun $280 million (AirAsia, Tune Hotels, Tony Fernandess lover *grin*)
22. Jeffrey Cheah $275 million (Sunway Group)
23. Lee Hau Hian $250 million (Batu Kawan, KLK, brother of Lee Oi Hian)
24. Chong Chook Yew $245 million (Selangor Properties, widow son is MD now)
25. Yaw Chee Ming $240 million (Samling Group, son of Yaw Teck Seng)
26. G. Gnanalingam $230 million (Westports Malaysia)
27. Lim Wee Chai $200 million (Top Glove, worlds largest rubber gloves manafacturer)
28. Kua Sian Kooi $195 million (Kurnia Asia, insurance)
29. Lau Cho Kun $185 million (Malaysian Mosaic)
30. Abdul Hamed Sepawi $180 million (Ta Ann, timber conglomerate)
31. David Law Tien Seng $165 million (Australian iron ore MidWest, T.S. Law Holdings)
32. Tiah Thee Kian $163 million (TA Enterprise)
33. Liew Kee Sin $160 million (SP Setia)
34. Ahmayuddin bin Ahmad $155 million (Westports Malaysia)
35. Eleena Azlan Shah $150 million (Gamuda largest individual shareholder)
36. Lin Yun Ling $145 million (Gamuda founder and MD)
37. Ong Leong Huat $130 million (OSk Group)
38. Lim Thian Kiat $115 million (former head of Multi-Purpose)
39. Khoo Kay Peng $110 million (MUI, U.K. retailer Laura Ashley)
40. Nazir Razak $100 million (Bumiputra Commerce Holdings, brother of deputy PM)